2015. május 20., szerda

Hova tegyük a hangfalainkat? - I. rész: sztereó rendszerek

Szabadidőnk egy részét otthonunkban, zenehallgatással vagy filmnézéssel töltjük, amihez leggyakrabban kétcsatornás sztereó rendszereket használunk. Függetlenül attól, hogy milyen kvalitású rendszert vásárolunk, egyvalami majd mindig állandó: a helyiség, ahol a kiszemelt rendszer üzemelni fog. Tapasztalatok szerint azonban a vásárlók sokszor helytelenül helyezik el hangsugárzóikat az adott helyiségben, amelyek a későbbiekben úgy látják el feladatukat, hogy a felhasználó nem tudja, nem is sejti mire képes valójában a rendszere. Ilyenkor gyakran csalódnak az emberek, és a rossz hangzás okát rögtön a készülékekben keresik, pedig nem biztos, hogy azt kell feltétlen hibáztatni. Az esetek többségében ugyanis nem a rendszer a ludas, hanem részben a helyiségben, részben a hangfalak rossz elhelyezésében kell a hibát keresni. A következőkben néhány tippet, trükköt szeretnénk megosztani, amelyek alkalmazásával a meglévő rendszereink tudását jobban kihasználhatjuk.

AZ OPTIMÁLIS ZENEHALLGATÁSI POZÍCIÓ 

Sztereó zenehallgatás során az optimális zenehallgatási pozíció egy szűk helyre koncentrálódik. A teljes sztereó élmény élvezetéhez a következőket érdemes szem előtt tartani. A két hangsugárzó és a zenehallgató személy egy egyenlő oldalú háromszöget zárjon be, a háromszög két csúcsánál a hangsugárzók, a harmadiknál a zenehallgató legyen.

Sztereó hangfalak optimális elhelyezése

Az igazán jó térhatás elérése érdekében törekedjünk a szoba szimmetrikus elrendezésére. Ha ez nem lehetséges, akkor legalább a két hangfal környezete közel azonos kialakítású legyen. Érdemes az oldalsó falaktól távolabb elhelyezni a hangsugárzókat. A két hangfal közötti távolságot a szoba méretéhez célszerű igazítani: kis szobában közelebb kerülhetnek egymáshoz (1,5m – 2m), nagyobb szobában távolabb (3m – 4m) is lehetnek egymástól, ha betartjuk az egyenlő oldalú háromszög szabályt. A hangsugárzók magasságának beállítására egyetlen szabály vonatkozik: a magas hangszórók legyenek kb. a fülünk magasságában, amikor ülve zenét hallgatunk. Mögöttünk legyen elegendő hely, de ha lehet, ne a szoba közepén üljünk. 

Lehetőleg ne tegyük a hangfalakat közvetlen szobasarokba, főleg a nagyobb, álló hangsugárzókat, mert a közeli falak hatására a mélyhangok nagymértékben felerősödnek és kellemetlenül dübörögni fog a zene. Nem célszerű továbbá falra tolni, közvetlenül szekrények polcaira vagy TV szekrényekre helyezni a hangsugárzókat.

Hangrendszerek kiválasztásával, elhelyezésével kapcsolatosan fordulj hozzánk bizalommal elérhetőségeinken.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.