2013. augusztus 2., péntek

Aktívan vagy passzívan szép az élet? - Aktív és passzív hangfal közötti különbség

A cím félreérthető, ezért azonnal tisztázzuk, hogy most a több utas hangsugárzók hangváltóinak technikai megvalósításáról lesz szó ;-)

A hangváltó egy olyan elektromos áramkör, ami a bejövő hangjelet szétosztja az egyes hangszórók között aszerint, hogy milyen magasságú hangokat szólaltat meg a hangszóró. Ez az áramkör lehet ún. passzív vagy aktív.

Passzív hangváltók esetében csak passzív elektronikai alkatrészeket tartalmaz az áramkör: kondenzátorokat, tekercseket, ellenállásokat. A működéséhez nincs szükség külső energiaforrásra. Ez az áramkör leggyakrabban az erősítő kimenete és a hangszórók között helyezkedik el:



De az is elképzelhető, hogy az erősítők előtt alkalmazzák:



Ebben az esetben azonban annyi erősítő szükséges ahány hangszórónk van a hangsugárzóban. Ez a megoldás azonban ritka, az erősítők előtt inkább aktív hangváltókat használnak.

Az aktív hangváltók elnevezése onnan ered, hogy az áramkör, ami szétosztja a hangokat aktív elektronikai alkatrészeket is tartalmaz. Az ilyen áramkör működéséhez külső energiaforrás szükséges. Az aktív hangváltók nagy előnye a passzívval szemben, hogy jobban lehet szabályozni a hangok elosztását a hangszórók között. További előny, hogy az egyes erősítők dolga könnyebb lehet, ezért jobban el tudják látni a feladatukat, kisebb torzítást és ezáltal tisztább hangot eredményezve. Hátrány viszont, hogy annyi erősítő szükséges ahány hangszórónk van a hangsugárzókban összesen! Ez növeli a költségeket és az egész audio rendszer bonyolultságát főleg akkor, ha több csatornás házimozit szeretne az ember kiépíteni aktív hangváltással.
A hangsugárzóban lévő passzív váltó esetén elegendő csak egy erősítő egy hangsugárzóhoz. Egyszerűbb, költséghatékonyabb megoldás mint az aktív váltás és bár hátránya ennek a rendszernek is van, mégis sok gyártó kedveli ezt a megoldást.
Fontos kiemelni, hogy mindkét hangváltási lehetőségnél nagyon lényeges a pontos tervezés és a kivitelezés.

A BIZSÓK Hangsugárzó Manufaktúránál mi mindig az igényeknek, lehetőségeknek és a célszerűségnek megfelelő megoldást választjuk, legyen az passzív vagy aktív hangváltás.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.